Weer vragen bij adoptie Emile

De CD&V politica uit Hamme kwam in januari in opspraak omdat ze de zwaar zieke Emile met een humanitair visum vanuit Congo naar ons land haalde. Eens hij in België was, gaf ze te kennen dat ze het weeskind wilde adopteren. Haar plannen zetten kwaad bloed bij andere kandidaat-adoptieouders, omdat ze in hun ogen de strenge adoptiewet had omzeild.
Gekend kind
De senator hield vol dat ze niets verkeerd had gedaan en startte de adoptieprocedure op. “Momenteel ligt het verzoekschrift bij de jeugdrechter in Dendermonde”, zegt ze aan de telefoon. “Het gaat om een binnenlandse adoptie van een gekend kind”.
Hadden specialisten niet gezegd dat het moeilijk zou worden om Emile te adopteren? “Dat klopt alleszins niet”, zegt Schelfhout. “Juridisch is alles erg duidelijk, ik overtreed geen enkele regel, ik volg gewoon de procedure zoals beschreven door Kind en Gezin.”
Attest
Maar die instelling heeft geen weet van het dossier, hoewel elke adoptie in Vlaanderen bij hen moet worden aangemeld. “Tot op heden hebben we nog geen aanmeldingsformulier van mevrouw Schelfhout ontvangen”, zei woordvoerster Leen Dubois gisterenavond.
Gevolg is dat de senator geen voorbereidingscursus heeft gevolgd. Die voorbereiding is nodig omdat er achteraf een attest wordt afgeleverd, dat ingediend moet worden samen met het verzoek tot adoptie bij de jeugdrechtbank. “Zonder attest kun je in principe zelfs geen verzoekschrift neerleggen”, zegt Jo Labens, voorzitter van de Erkende
Vlaamse Adoptiediensten (EVA). “Hier heeft de jeugdrechter zich blijkbaar soepel opgesteld. Alle kandidaat-adoptieouders die voor binnenlandse adoptie van een gekend kind kiezen, moeten van de wetgever eerst zo’n attest bij ons behalen. Het gaat dan bijvoorbeeld om lesbische koppels die het kind van hun partner adopteren. Maar mevrouw Schelfhout hebben wij nog niet gezien…”
Schelfhout ziet het probleem niet. “Tien jaar geleden hebben we een meisje uit Ethiopië geadopteerd. Toen al hebben we zo’n cursus gevolgd. Ik neem aan dat dat voldoende is. Maar als de jeugdrechter beslist dat we nog een voorbereiding moeten volgen, dan doen we dat zeker.”
Kirsten BERTRAND